Meillä on 4-vuotias poika, jolla on vilkas mielikuvitus. Oli aika, jolloin hän pelkäsi milloin mitäkin. Kävimme keskusteluja siitä, onko mörköjä ja dinosauruksia olemassa. Mietimme myös, että onko Suomessa järkevää pelätä tulivuoresta purkautuvaa laavaa.

Etenkin lapsilla pelon tunne tulee usein epätodellisistakin asioista, kuten möröistä tai muista mielikuvitusolennoista. Elämässä voi kuitenkin tapahtua myös oikeita pelottavia asioita: jos joku satuttaa sanoillaan tai teoillaan, on ihan normaalia pelätä. Niin kuin Lydia teemasivuilla (s. 10–11) muistuttaa, peloista kannattaa aina puhua. Aikuisten velvollisuus on silloin auttaa.

Ensimmäisenä jouluna enkelit ilmestyivät paimenille ja sanoivat: ”Älkää pelätkö!” Enkelit ilmoittivat, että on syntynyt Jeesus, Vapahtaja. Vapahtaminen tarkoittaa sitä, että ne ihmiset, jotka kuulevat ja uskovat evankeliumin, vapautuvat synneistään ja pääsevät taivaaseen, jossa ei ole mitään pelkoja.

Sirkka Lehto

Lasten polku 12/2021, toimittajan terveisiä

Kuva: Pixabay