Pidätkö sinä lukemisesta? Entä tarinoiden ja kirjojen kuuntelemisesta? Miten sujuu kirjoittaminen?

Minä tykkään eniten lukemisesta. Ihan vasta olen opetellut lukemaan myös tabletilta, kun aikaisemmin ajattelin, että kaikista mukavinta on selata oikeita paperisivuja. Kirjoittaminenkin on mukavaa, mutta se vaatii vähän enemmän rauhaa – ja sitä on näin koronapandemian aikana vähemmän isossa perheessä ja etätöissä.

Meidän lapsemme tykkäävät kuunnella kirjoja. Olen sanonutkin, että välillä tuntuu, ettei keneenkään saa yhteyttä, kun kaikilla on kuulokkeet korvilla. Vähän niin kuin olisi talo täynnä unissaan kävelijöitä! Olisiko siihen hyvä ratkaisu sellainen, että kuulokkeita ei käytettäisi olohuoneessa ja keittiössä?

Kirjojen ja tarinoiden kuunteleminen on kehittävää, mutta olen ollut huolissani siitä, miten käy lukutaidolle. Mitä enemmän lapsi lukee, sitä nopeampi lukija hänestä tulee. Siitä on apua sitten, kun joutuu koulussa ja töissä ymmärtämään pitkiä tekstejä. Teimmekin tokaluokkalaisen kanssa sopimuksen: joka viides kirja pitää itse lukea.

Ei unohdeta kirjoittamistakaan! Lehdessä on teille haaste: kirjoita riimiruno! Ohjeet löytyvät sivulta 14. Tartupa kirjojen luvun ja kuuntelun välillä kynään ja runoile!

Sirkka Lehto

Lasten polku 6/2020, Toimittajan terveisiä

Kuva: Heikki Vuonokari