Puhelin soi ja tyttömme vastasi siihen. Soittaja kysyi isää puhelimeen.

– Se on Kissakankaalla hiihtolomalla, kuului pienen tyttömme tomera vastaus.

Oikeasti isä oli Kisakangas-nimisessä paikassa hiihtolenkillä. Tuossa lapsen vastauksessa on jotakin hyvin tärkeää: kun tekee jotakin omasta mielestään todella mukavaa, on kuin olisi lomalla. Vaikka lapsemme sanominen oli enemmänkin sellainen lipsahdus, me tiesimme, että isälle hiihtolenkki oli mukavaa vapaa-aikaa.

Kesäloma on ovella. Mitä olet suunnitellut loman ajalle?

Olisi hyvä, jos osaisi nauttia ihan tavallisista arkipäivistä. Silloin lomallekaan ei kasaantuisi niin paljon paineita siitä, että nyt juuri pitäisi tehdä kaikkea ja käydä joka paikassa.

Me ajattelimme omassa perheessä, että yritämme saada joitakin mukavia juttuja aikaiseksi: nukumme pitkään, nautimme kesästä ja yhdessäolosta, ehkä matkustelemmekin vähän. Suviseurat ja ”pikkusuviseurat” Ranualla ovat meidän perheellemme kesän kohokohtia, joita jo kovasti odotamme.

Sirkka Lehto

Lasten polku 6/2019, Toimittajan terveisiä

Kuva: Anna-Leena Saukko