Lasten polku 4/2019, Toimittajan terveisiä

Pitäisikö hiljaisella viikolla olla hiljaa? Vai mitähän sillä tarkoitetaan?

Pääsiäistä edeltävää viikkoa on kutsuttu hiljaiseksi viikoksi. Silloin kristityt keskittyvät muistelemaan Jeesuksen kärsimystä. Jokaisella hiljaisen viikon päivällä on oma nimensä. Viikko alkaa palmusunnuntaista, jolloin muistellaan sitä, kun Jeesus ratsasti aasilla pääsiäisjuhlille Jerusalemiin ja ihmiset heittivät hänen kulkureitilleen palmunoksia.

Seuraavat päivät on nimetty malkamaanantaiksi, tikku-tiistaiksi ja kellokeskiviikoksi. Loppuviikolla puhutaan lanka-lauantaista ja sukkasunnuntaista. Nämä nimet ovat saaneet alkunsa vuoden kiertoon, pakanallisiin uskomuksiin tai Raamatun kertomuksiin liittyvistä tavoista. Otapa itse tai jonkun isomman kanssa selvää, mitä ne tarkoittavat.

Hiljaiseen viikkoon liittyy monta uskovaisille tärkeää kirkkopyhää: kiirastorstai, pitkäperjantai ja pääsiäispäivät. Muistatko niiden merkitykset? Vaikka viikolla on nimi hiljainen viikko, se päättyy niin iloisiin tunnelmiin, Jeesuksen ylösnousemiseen, että on aihetta kiitoslauluun.

Sirkka Lehto

Kuva: SRK:n arkisto