Lasten polku 3/2019, Päätoimittajan terveisiä

Hyvien tapojen historiaa tutkinut professori kertoi lehdessä, että yhteisiksi koetut hyvät tavat ovat alkaneet vähentyä. Asiasta tuli keskustelua sen vuoksi, että joku oli pahoittanut mielensä, kun oli nähnyt toisten syövän ruokaa lakki päässä.

Ihmisten keskuudessa on monenlaisia tapoja, joihin on totuttu. Monet niistä ovat ikään kuin sääntöjä, vaikka niitä ei lue missään. Niin kuin sekin, että lakki otetaan pois päästä, kun aletaan syömään.

Tässä lehdessä on monen ikäisten kirjoittajien ajatuksia hyvistä tavoista. Merijärven eläkeläiset ovat oppineet jo lapsena, että kannattaa olla rehellinen ja tervehtiä toista katsomalla samalla silmiin. He muistuttavat myös, ettei ketään saa kiusata eikä jättää leikkien ulkopuolelle.

Hyvien tapojen noudattaminen helpottaa ihmisten yhdessäoloa. Joskus voi kuitenkin olla vaikea tietää, miten pitäisi käyttäytyä. Jeesus antoi siihen hyvän ohjeen: Tee toisille sitä, mitä tahdot heidän tekevän sinulle. Tällä ohjeella pärjää pitkälle!

P.S. Mieltäni lämmitti Reetan kokemus hiihtokisoista (sivu 19). Hoksaisinpa itsekin toimia kuten tuntematon tyttö.

Katri Isopahkala

Kuva: Anna-Leena Saukko