Näitä tarvitset:
- 1 hiiva
- 6 dl kädenlämpöistä vettä
- 25 g sulaa margariinia tai 2 rkl ruokaöljyä
- 2 rkl vaaleaa siirappia tai fariinisokeria
- 2 tl suolaa
- 4 dl kaurahiutaleita
- 7–8 dl hiivaleipäjauhoja (sen verran, että taikina irtoaa kulhon reunoista)
Ohje:
- Lisää hiiva kädenlämpöiseen veteen, kaada sekaan sula margariini, suola ja siirappi, sekoita.
- Lisää seuraavaksi kaurahiutaleet ja pikkuhiljaa hiivaleipävehnäjauhoja. Taikina on valmis, kun se irtoaa kulhon reunoista.
- Anna taikinan kohota liinan alla noin 20 minuuttia.
- Voitele suorakaiteen muotoinen uunivuoka. Kaada taikina vuokaan ja taputtele se tasaiseksi. Ruuduta veitsellä taikinaan neliöitä.
- Anna taikinan kohota hetki vuoassa liinan alla.
- Voitele neliöt kevyesti vedellä, ripottele pinnalle kaurahiutaleita. Paista 225 asteessa noin 15–20 minuuttia, kunnes pinta on saanut kauniin ruskean värin.
- Kumoa valmis sämpylävuoka varovasti uunipellille, irrota sämpylät toisistaan ja herkuttele voin kera.
Ohje ja kuvat ovat Meri-Tuulia Myllykoskelta ja ne on julkaistu Lasten polku -lehdessä maaliskuussa 2021.