KASVISPIHVIT (8 kpl) 

  • 2 kananmunaa
  • 0,5 dl maitoa
  • 0,5 dl korppujauhoja
  • 2 rkl vehnäjauhoja
  • 2 dl porkkanaraastetta
  • 1 dl lantturaastetta/ kyssakaalta/ punajuurtaa/ selleriä
  • ½ kpl sipulia (1 dl)
  • 1 tl suolaa
  • ½ tl aromisuolaa
  • 1 dl juustoraastetta
  1. Riko kananmunat kulhoon ja vatkaa niiden rakenne rikki.
  2. Lisää maito ja sekoita joukkoon korppujauhot ja vehnäjauhot. Jätä turpoamaan.
  3. Pese, kuori ja raasta porkkanat, lanttu ja juusto hyvin hienolla terällä ohueksiraasteeksi. Kuutioi sipuli.
  4. Lisää ne ja mausteetkulhoon ja sekoita hyvin.
  5. Paista ohukaispannulla miedolla lämmöllä ohuita pihvejä. Käytä paistamiseen öljyä.
  • Tarjoile pihvit perunamuusin kanssa.

 

JÄÄLAUTTALEIVOS (uunipelti)

Pohja

  • 200 g voita
  • 1 dl sokeria
  • 1 dl fariinisokeria
  • 4 munan keltuaiset
  • 4 dl vehnäjauhoja
  • 1 rkl maitoa
  • 1 tl leivinjauhetta
  • ½ tl soodaa
  • 2 tl vaniljasokeria

Taikinan päälle

  • 150 g suklaata rouhittuna

Marenki

  • 4 munan valkuaiset
  • 6 dl tomusokeria
  1. Vaahdota voi ja sokerit. Vatkaa joukkoon keltuaiset. Lisää kuivat aineet ja maito.
  2. Taputtele pohjataikina leivinpaperoidulle uunipellille.
  3. Ripottele rouhittu suklaa pohjan päälle, ja painele sitä kevyesti taikinan joukkoon.
  4. Valmista marenki. Vaahdota valkuaiset ja lisää tomusokeri vähitellen joukkoon. Vatkaa marenkivaahto aivan kovaksi.
  5. Levitä tai pursota marenkivaahto pesiksisuklaan päälle.
  6. Paista jäälauttaleivosta 175 asteisen uunin keskitasolla(tai alatasolla riippuen uunista) n. 30 minuuttia.
  • Tarjoiluehdotus: Pesiin voi laittaa pääsiäisen aikaan suklaamunia. Suklaan tilalle käyvät hyvin myös marjat, mm. mustikasta saa tehtyä myös herkullisia leivoksia.

Ohjeet ja kuvat on julkaistu Lasten polku -lehdessä (4/2025) ja se on osa Ruokaa ja tapakasvatusta -palstaa.