KASVISPIHVIT (8 kpl)
- 2 kananmunaa
- 0,5 dl maitoa
- 0,5 dl korppujauhoja
- 2 rkl vehnäjauhoja
- 2 dl porkkanaraastetta
- 1 dl lantturaastetta/ kyssakaalta/ punajuurtaa/ selleriä
- ½ kpl sipulia (1 dl)
- 1 tl suolaa
- ½ tl aromisuolaa
- 1 dl juustoraastetta
- Riko kananmunat kulhoon ja vatkaa niiden rakenne rikki.
- Lisää maito ja sekoita joukkoon korppujauhot ja vehnäjauhot. Jätä turpoamaan.
- Pese, kuori ja raasta porkkanat, lanttu ja juusto hyvin hienolla terällä ohueksiraasteeksi. Kuutioi sipuli.
- Lisää ne ja mausteetkulhoon ja sekoita hyvin.
- Paista ohukaispannulla miedolla lämmöllä ohuita pihvejä. Käytä paistamiseen öljyä.
- Tarjoile pihvit perunamuusin kanssa.
JÄÄLAUTTALEIVOS (uunipelti)
Pohja
- 200 g voita
- 1 dl sokeria
- 1 dl fariinisokeria
- 4 munan keltuaiset
- 4 dl vehnäjauhoja
- 1 rkl maitoa
- 1 tl leivinjauhetta
- ½ tl soodaa
- 2 tl vaniljasokeria
Taikinan päälle
- 150 g suklaata rouhittuna
Marenki
- 4 munan valkuaiset
- 6 dl tomusokeria
- Vaahdota voi ja sokerit. Vatkaa joukkoon keltuaiset. Lisää kuivat aineet ja maito.
- Taputtele pohjataikina leivinpaperoidulle uunipellille.
- Ripottele rouhittu suklaa pohjan päälle, ja painele sitä kevyesti taikinan joukkoon.
- Valmista marenki. Vaahdota valkuaiset ja lisää tomusokeri vähitellen joukkoon. Vatkaa marenkivaahto aivan kovaksi.
- Levitä tai pursota marenkivaahto pesiksisuklaan päälle.
- Paista jäälauttaleivosta 175 asteisen uunin keskitasolla(tai alatasolla riippuen uunista) n. 30 minuuttia.
- Tarjoiluehdotus: Pesiin voi laittaa pääsiäisen aikaan suklaamunia. Suklaan tilalle käyvät hyvin myös marjat, mm. mustikasta saa tehtyä myös herkullisia leivoksia.
Ohjeet ja kuvat on julkaistu Lasten polku -lehdessä (4/2025) ja se on osa Ruokaa ja tapakasvatusta -palstaa.