Älylaitteiden kehittymisestä on ollut ihmisille paljon hyötyä ja helpotusta. Siinä missä ennen oli erikseen kamerat, herätyskellot, kartat, pankkikortit, mittanauhat, lankapuhelimet ja kirjeet, nykyään kaikki tämä ja paljon muuta löytyvät samasta laitteesta. 

Aikuiset säästyvät myös monilta käynneiltä vaikkapa pankkeihin, kun asioita voi hoitaa verkossa. Myös seuroja voi kuunnella älylaitteilla, samoin kuin monia hyviä kirjoja tai musiikkia. 

Verkossa on silti valitettavasti tarjolla muutakin kuin hyvää sisältöä. Sosiaalisen median sisällöt ja videot voivat olla koukuttavia, ja erilaisille vaikutteille voi altistua nopeasti. Sisältöjä kehitetään sellaisiksi, että niistä jäisi riippuvaiseksi. 

On tärkeää oppia käyttämään älylaitteita niin, että siitä jää hyvä ja virkeä mieli. Ruutuaikaa on hyvä rajata. Tärkeää on myös kertoa aikuiselle, jos jokin asia on jäänyt vaivaamaan. 

Mistään kummallisesta ei jää paitsi, vaikka ei aina olisi näkemässä uusimpia sisältöjä. Oikeassa maailmassa, ulkona, luonnossa ja muiden ihmisten seurassa vasta onkin paljon ihmeteltävää ja opittavaa! 

Milena Määttä-Lahtisen kirjoittama pääkirjoitus on julkaistu Lasten polku -lehdessä 9/2024. Kuva: A-L.S.