Ideana on käyttää piirakan täytteiksi kaikkea jääkaapista löytyvää jämäruokaa: makkaranpätkia, juustonpohjia, salaatin kannikoita, nahistunutta paprikaa ja tomaattia, suolakurkkupurkin pohjalta loppuja suolakurkkusiivuja tai mitä muuta kaapista sattuu löytymään.
Tässä ohjeessa ei myöskään ole kananmunaa tai gluteenia, se sopii siis myös gluteenittomille ja muna-allergisille.
Ohje on pyöreään piirakkavuokaan, joten siitä tulee noin 8–10 annospalaa.
Pohjan ohje
- 100 g pehmeää voita
- 2 dl gluteeniton Semper mix jauhoja
- 2 dl raastettua juustoa (hyödynnä kantapalat)
- 3 rkl vettä
- Pehmennä voita hieman mikrossa. Nypi voi ja jauhot kulhossa.
- Raasta sekaan 2 dl juustoa ja lisää vielä vesitilkka.
- Painele taikina pyöreään piirakkavuokaan, käytä apuna tarvittaessa jauhoja.
Täyte
- 1 dl ruokakermaa
- Puoli purkkia kermaviiliä
- Mustapippuria
- Sipulijauhomaustetta
- Kasaa kaikki haluamasi piirakan täyteaineet kulhoon.(Tässä ohjeessa on käytetty tomaattikastiketta, kinkkusuikaleita, salaattia, fetajuustoa, juustonjämiä, ruokakermaa, kermaviiliä ja mausteita.)
- Kaada täyteaineet piirakan päälle, ripottele vielä lopuksi päälle reilu kerros juustoraastetta.
- Paista piirakkaa 200-asteisessa uunissa noin 20–25 minuuttia.
- Piirakka saa jäädä hieman kosteaksi. Nesteet vetäytyvät vielä senkin jälkeen, kun piirakka jäähtyy pöydällä.
Ohje ja kuva on julkaistu Lasten polku -lehdessä (5/2024) ja ne ovat Meri-Tuulia Myllykosken käsialaa.