100 g pehmeää voita/margariinia
1 dl sokeria
2 kananmunaa
2 tl fariinisokeria
2 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
2 rkl kaakaojauhetta
4 dl semper mix gluteenitonta jauhoa
1 omena
kanelia
sokeria
– Sekoita pehmeä rasva ja sokeri.
– Lisää sekaan kananmunat.
– Sekoita gluteeniton jauho ja muut kuiva-aineet keskenään, ja lisää ne taikinan joukkoon.
– Nostele taikina lusikalla muffinssivuokiin.
–Kuori ja pilko omena pieniksi palasiksi.
– Pyörittele omenenpalat kulhossa kaneli-sokerilla.
– Ripottele omenanpaloja muffinssien päälle.
– Paista muffinssit 200-asteisessa uunissa noin 10–15 minuuttia.
Tiesitkö?
Keliakia on sairaus, jossa vehnän, ohran ja rukiin sisältämä valkuaisaine, gluteeni, aiheuttaa suolen limakalvolla tulehdusreaktion ja suolinukan vaurion.
Suolinukkavaurion takia ravintoaineet eivät imeydy elimistöön kunnolla. Keliakian ainoa hoito on gluteeniton ruokavalio.
Keliakiaan voi sairastua missä iässä tahansa, alttius sairauteen on perinnöllistä. Keliakiaa ei voi ehkäistä.
Suomessa keliakiaa sairastaa noin kaksi prosenttia väestöstä.
Lähde: keliakialiitto.fi
Ohje ja kuvat Meri-Tuulia Myllykoski, julkaistu Lasten polku -lehdessä (2/2024).