Tässä lehdessä kerrotaan tekoälystä, joka liittyy elämäämme esimerkiksi älypuhelimen muodossa. Tekoäly on ihmisten kehittämää älyä, joka toimii tietokoneohjelman pohjalta niin kuin ihminen sitä opettaa toimimaan.

Tekoäly herättää monenlaisia toiveita paremmasta tulevaisuudesta. Se auttaa jo nyt ihmistä oppimaan vaikkapa matematiikkaa ja tarjoaa netissä olevalle ihmiselle linkkiä radioseuroihin Jumalan sanan kuuloon. Tekoälyn avulla ihminen voi ratkaista tulevaisuudessa esimerkiksi ilmaston lämpenemiseen liittyviä ongelmia. 

Tieteiskirjoissa saatetaan pohtia, ottaako tekoäly lopulta vallan maailmassa. Monet näistä pohdinnoista ovat pelottavia. Silloin unohtuu yksi tärkeä asia: Jumala loi ihmisen ja ihminen tekoälyn. Molempien yläpuolella ja saavuttamattomissa on kaikkivaltias ja hyvä Jumala. Voimme jättää huolemme hänen kannettavakseen ja pyytää, että hän ohjaisi ja siunaisi tekoälyn kehitystäkin koko ihmiskunnan parhaaksi. 

Katri Isopahkalan kirjoittama pääkirjoitus on julkaistu Lasten polku -lehdessä 9/2023.
Kuva: Pixabay