Kesäöisin taivaalla voi näkyä hohtavia sinertävänvalkoisia pilviä. Niitä nähdään parhaiten noin tunti auringonlaskun jälkeen. Ne aivan kuin hohtavat omaa valoaan tummaa taivasta vasten. Siksi niitä kutsutaan
valaiseviksi yöpilviksi. Todellisuudessa ne kuitenkin heijastavat auringon valoa.

Yöpilvet ovat jopa 80 kilometrin korkeudessa, joten auringon valo yltää niihin vielä pitkään auringonlaskun jälkeen. Tavalliset pilvet tummuvat paljon aikaisemmin, koska ne ovat alle 10 kilometrin korkeudessa.

Yöpilvet eivät ole kovin harvinainen ilmiö. Varsinkin heinäkuun lopulla niitä voi nähdä monena yönä peräkkäin, jos on selkeä taivas. Paras aika nähdä valaisevia yöpilviä on kesäkuun puolesta välistä elokuun alkupuolelle.

Etelä-Suomessa yöt ovat pimeämpiä, joten yöpilvet on helpompi havaita. Oulun
pohjoispuolella niiden näkeminen on hankalaa valoisien öiden takia. Kirkkaista yöpilvistä ei voi erehtyä, ne ovat todella näyttäviä. Joidenkin mielestä ne vetävät vertoja jopa revontulille!

Teksti Lauri Kangas, kuvat Kari Vengasaho, julkaistu Lasten polku -lehdessä 7–8/2022.