Teksti ja kuvat Lauri Kangas

Haloilmiöt ovat taivaalla näkyviä kaaria, renkaita ja kirkastumia. Ne syntyvät, kun ilmassa leijuvat jääkiteet taittavat ja heijastavat valoa. Valo voi kulkea jääkiteen sisällä monella eri tavalla. Siksi osa haloista on valkoisia ja osa värikkäitä.

Talvisin jääkiteitä on lähellä maanpintaa leijuvissa jääsumuissa, mutta niitä on myös ympäri vuoden korkealla yläpilvissä. Huhtikuu on erityisen hyvä kuukausi halojen näkemiseen.

Nykyään tunnetaan jo yli 70 erilaista halomuotoa. Yleisimmät halot, kuten sivuaurinko tai 22 asteen rengas, ovat lähellä aurinkoa. Sivuauringot voivat loistaa värikkäinä auringon molemmin puolin.

Sivuaurinko

Auringon ympärille syntyvä 22 asteen rengas on kaikista yleisin haloilmiö. Sen voi nähdä jopa kymmeniä kertoja vuodessa. Se on paljon yleisempi ilmiö kuin esimerkiksi sateenkaari. Halo jää kuitenkin helposti huomaamatta, koska se on lähellä kirkasta aurinkoa.

22 asteen rengas