Oletko kuullut tekoälystä? Sillä tarkoitetaan koneen kykyä käyttää sellaisia taitoja, jotka liittyvät ihmisen älyyn, kuten vaikkapa päättelyä, oppimista tai suunnittelemista.
Viime vuoden puolella julkistettiin uusi tekoälysovellus, joka vastaa nopeasti sille esitettyihin kysymyksiin. Sovelluksen käyttöön liittyy kysymyksiä. On pohdittu esimerkiksi sitä, että mitä jos koululaiset teettävät jatkossa kirjoitelmansa tekoälyllä? Onko se huijausta ja miten käy oppimisen?
Toisaalta tekoälyn antamat vastaukset ovat välillä hassuja. Tekoälyllä ei ole älyä, vaan se yhdistää sanoja todennäköisyyksien mukaan eli sen mukaan, miten sanat useimmiten esiintyvät yhdessä.
Ihminen on luonut tekoälyn. Sitä on kehitetty ja tutkittu jo vuosikymmeniä. Ja työ jatkuu. Tulevaisuudessa tekoälystä voi olla ihmiselle monessa asiassa hyötyä.
Jumala loi ihmisen omaksi kuvakseen ja antoi tälle sielun, jota tekoälyllä ei ole, eikä ihminen pysty sitä luomaan. Sielussaan ihminen tuntee kaipausta Jumalan luo. Kun ihminen kuolee, sielu odottaa ylösnousemuksen päivää. Silloin Jeesukseen uskova saa uuden ruumiin, niin kuin Jeesuskin sai noustuaan kolmantena kuolemansa jälkeisenä päivänä haudasta.
Iloista ja Jumalan siunaamaa pääsiäistä!
Katri Isopahkalan kirjoittama pääkirjoitus on julkaistu Lasten polku -lehdessä 4/2023.
Kuva: Pixabay