Lasten polku -lehdessä alkoi tammikuussa uusi Lintujen ääniä -palsta, jossa voi tutustua Suomen linnuston ääniin. Voit kuunnella näytteitä tästä artikkelista.

Tekstit Lauri Kangas Kuvat Erkki Alasaarela

Huhtikuu 2023

PEIPPO

Peippo kuuluu pajulinnun ohella Suomen yleisimpiin lintuihin. Koiraspeipolla on puvussaan punertavia ja sinertäviä sävyjä, mutta naaras on vaatimattoman rusehtava. Molemmilta löytyy kuitenkin kaksi valkoista siipijuovaa, jotka ovat hyvä tuntomerkki.
Peipot muuttavat Suomeen yleensä huhtikuussa. Tällöin metsissä ja puistoissa alkaa kuulua peipon pirteää ja kuuluvaa laulua. Laulu on hieman pajulinnun laulua muistuttava, mutta iloisempi ja päättyy koukeroiseen loppuosaan. Peippo päästelee joskus myös talitiaismaista ”pink” -kutsuääntä sekä nousevaa ”hyitt” -vihellystä.

Peipon laulu kuulostaa TÄLTÄ.

Peipon kutsuäänen kuulet TÄSTÄ.

JÄRRIPEIPPO

Järripeippo on peipon pohjoinen serkku. Se pesii pääosin Pohjois-Suomessa, mutta sitä tavataan etelämpänäkin. Järripeipon rinta ja hartiat ovat kauniin oranssit. Se on hieman peippoa isompi ja pitkäpyrstöisempi.
Järripeipot muuttavat hieman peippojen perässä. Järripeipolla on erikoinen laulu. Se on noin sekunnin kestoinen, nenäsointinen ja ryystävä ääni. Se on hieman viherpeippomainen, mutta matalampi ja karheampi. Järripeipon kutsuääni on nouseva ”dväiy”.

Järripeipon laulu voit kuunnella TÄSTÄ.

Järripeipon kutsuääni kuulostaa TÄLTÄ.

Maaliskuu 2023

VARPUSPÖLLÖ

Teksti Lauri Kangas Kuvat Erkki Alasaarela

Varpuspöllö on pienin pöllöistämme, vain punatulkun kokoinen. Se on kuitenkin kokoisekseen oikea voimanpesä. Varpuspöllö pystyy saalistamaan jopa itseään suurempia lintuja, kuten tilhiä ja punakylkirastaita. Se saalistaa myös päiväsaikaan. Varpuspöllöllä on tuima, pistävä katse. Pää on suhteellisen pieni ja pyrstö lyhyt.

Kevät on parasta aikaa kuulla pöllöjen soidinääniä. Varpuspöllö ääntelee parhaiten aamu- ja iltahämärän aikaan. Varpuspöllön laulu ei ole huhuilua, vaan paremminkin sarja pehmeitä vihellyksiä. Tasaiset vihellykset toistuvat hieman yli sekunnin välein. Matkimalla varpuspöllön vihellystä voi yrittää houkutella sitä luokseen. Syksyisin varpuspöllö päästelee aivan erilaista ääntä. Sen syysääni on nopea ja nouseva vihellyssarja.

Varpuspöllön laulua kuulet TÄSTÄ.
Varpuspöllön syysääntä kuulet TÄSTÄ.

Helmikuu 2023

TALITIAINEN

Teksti Lauri Kangas Kuvat Erkki Alasaarela

Talitiainen on näkyvimpiä lintujamme, ja se viihtyy myös ruokinnoilla talvisin. Se on suurin kaikista tiaisista.
Talitiaisen pää on kiiltävän musta valkoista poskilaikkua lukuun ottamatta. Koiraalla musta kravatti on leveämpi kuin naaraalla ja yltää alas vatsaan asti. Selkä on sammalenvihreä.
Talitiainen aloittelee jo aikaisin keväällä titityy-lauluaan. Tätä perinteistä laulua kuulee erityisesti
maaseudulla. Kaupunkimelun keskellä talitiainen lyhentää lauluaan ja se saa muodon tityy tai tyyti. Yksi tavallisimpia ääniä on myös pirteä tvink, jonka voi sekoittaa peipon samankaltaiseen ääneen. Joskus yksittäinen talitiainen saattaa päästellä todella erikoisia ääniä, jotka saavat kokeneenkin lintuharrastajan hämilleen.

Talitiaisen titityy-laulun kuulet TÄSTÄ.

Talitiaisen tityy-laulun kuulet TÄSTÄ.

Talitiaisen kutsuäänen kuulet TÄSTÄ.

 

Tammikuu 2023

SINITIAINEN

Teksti Lauri Kangas Kuvat Erkki Alasaarela

Sinitiainen on selvästi talitiaista pienempi ja sirompi. Sen silmän yli menevä juova on musta, ja päässä on sininen myssy. Muuten pää on valkoinen. Sinitiaisella ei ole yhtenäistä kravattia, kuten talitiaisella. Vatsan keskellä on kuitenkin kapea juova. 

Sinitiaisen äänet ovat yleensä hentoisempia ja korkeampia kuin talitiaisella. Sinitiaisen laulu on kirkkaasti helisevä tii-tii-tililili. Pedon tai ihmisen lähestyessä sinitiainen varoittelee käheästi rähisten. Varoitusääni nousee selvästi loppua kohden. Tätä varoitusääntä saattaa talitiainen joskus etevästi matkia.

Sinitiaisen laulua kuulet TÄSTÄ.
Sinitiaisen varoitusääni kuulostaa TÄLTÄ.