Rypäle

Viinirypäle on viiniköynnöskasveihin kuuluva viiniköynnösten hedelmä.

Rypäleet ovat yksiä vanhimpia viljelykasveja. Niitä on viljelty jo 4 000 vuotta ennen ajanlaskun alkua.

Rypäleet voivat olla virheitä, punertavia tai lähes kokonaan mustia. Tummat rypäleet sisältävät enemmän lykopeenia kuin vihreät lajikkeet.

Viinirypäleet sisältävät hyödyllisiä vitamiineja, esimerkiksi c- ja b-vitamiineja. Niiden sisältämä kalium ja kuitu ovat hyväksi sydämelle ja suolistolle.

Viinirypäleistä valmistetaan esimerkiksi mehua, hilloja ja rusinoita. Tiettyjä lajikkeita viljellään vain viinin valmistamista varten. 

Lähteet: Wikipedia, Satotukku ja Askel terveyteen.

Viinirypälesalaatti

1 kpl jäävuorisalaattia

1 kpl kurkkua

2 kpl tomaattia

1 pkt Mozzarellajuustoa

½ pkt viinirypäleitä

1 kpl omenaa

Pilko ainekset leikkuulaudan päällä ja kaada tarjoilukulhoon. 

 

Teksti, ohje ja kuvat Meri-Tuulia Myllykoski,  Lasten polku 11/2022