Rypäle
Viinirypäle on viiniköynnöskasveihin kuuluva viiniköynnösten hedelmä.
Rypäleet ovat yksiä vanhimpia viljelykasveja. Niitä on viljelty jo 4 000 vuotta ennen ajanlaskun alkua.
Rypäleet voivat olla virheitä, punertavia tai lähes kokonaan mustia. Tummat rypäleet sisältävät enemmän lykopeenia kuin vihreät lajikkeet.
Viinirypäleet sisältävät hyödyllisiä vitamiineja, esimerkiksi c- ja b-vitamiineja. Niiden sisältämä kalium ja kuitu ovat hyväksi sydämelle ja suolistolle.
Viinirypäleistä valmistetaan esimerkiksi mehua, hilloja ja rusinoita. Tiettyjä lajikkeita viljellään vain viinin valmistamista varten.
Lähteet: Wikipedia, Satotukku ja Askel terveyteen.
Viinirypälesalaatti
1 kpl jäävuorisalaattia
1 kpl kurkkua
2 kpl tomaattia
1 pkt Mozzarellajuustoa
½ pkt viinirypäleitä
1 kpl omenaa
Pilko ainekset leikkuulaudan päällä ja kaada tarjoilukulhoon.
Teksti, ohje ja kuvat Meri-Tuulia Myllykoski, Lasten polku 11/2022