Tiesitkö?
Päärynä on hedelmäpuu, joka on läheistä sukua omenalle.
Päärynäpuita on yli 70 lajia. Niitä kasvaa luonnonvaraisena Euraasiassa ja Pohjois-Afrikassa. Päärynää on viljelty pohjoismaissakin jo keskiajalla.
Päärynä on yksi terveellisimmistä ja hyödyllisimmistä hedelmistä. Se on veden, kuitujen, vitamiinien ja mineraalin lähde.
Päärynä sisältää A-, B-, C- ja E-vitamiineja sekä esimerkiksi rautaa ja kalsiumia. Päärynät suojaavat kehoa erilaisilta infektioilta ja sairauksilta.
Päärynän voi syödä sellaisenaan, tai sitä voi käyttää esimerkiksi salaatissa, leivonnaisissa, jälkiruoissa tai hilloissa.
Lähde: fineli.fi ja wikipedia
Päärynä-kaurapaistos
Kaksi isoa päärynää tai kolme keskikokoista päärynää
3 dl kaurahiutaleita
0,5 dl sokeria
1 tl kanelia
1 tl vaniljasokeria
50 g pehmitettyä voita
Pilko päärynät uunivuokaan.
Sekoita astiassa kaurahiutaleet, sokerit ja kaneli.
Nypi voi sekaan sormilla niin, että seos on tasainen.
Ripottele seos päärynöitten pinnalle.
Paista 200-asteisessa uunissa noin 25 min.
Herkutellaan esimerkiksi vaniljajäätelön tai kinuskikastikkeen kera.
Teksti, kuva ja ohje (Meri-Tuulia Myllykoski) on julkaistu Lasten polku -lehdessä 12/2022.