Tiesitkö?

Päärynä on hedelmäpuu, joka on läheistä sukua omenalle. 

Päärynäpuita on yli 70 lajia. Niitä kasvaa luonnonvaraisena Euraasiassa ja Pohjois-Afrikassa. Päärynää on viljelty pohjoismaissakin jo keskiajalla.

Päärynä on yksi terveellisimmistä ja hyödyllisimmistä hedelmistä. Se on veden, kuitujen, vitamiinien ja mineraalin lähde.

Päärynä sisältää A-, B-, C- ja E-vitamiineja sekä esimerkiksi rautaa ja kalsiumia. Päärynät suojaavat kehoa erilaisilta infektioilta ja sairauksilta.

Päärynän voi syödä sellaisenaan, tai sitä voi käyttää esimerkiksi salaatissa, leivonnaisissa, jälkiruoissa tai hilloissa.

Lähde: fineli.fi ja wikipedia

 Päärynä-kaurapaistos 

Kaksi isoa päärynää tai kolme keskikokoista päärynää 

3 dl kaurahiutaleita

0,5 dl sokeria

1 tl kanelia

1 tl vaniljasokeria

50 g pehmitettyä voita

 

Pilko päärynät uunivuokaan.

Sekoita astiassa kaurahiutaleet, sokerit ja kaneli.

Nypi voi sekaan sormilla niin, että seos on tasainen.

Ripottele seos päärynöitten pinnalle.

Paista 200-asteisessa uunissa noin 25 min.

Herkutellaan esimerkiksi vaniljajäätelön tai kinuskikastikkeen kera. 

Teksti, kuva ja ohje (Meri-Tuulia Myllykoski) on julkaistu Lasten polku -lehdessä 12/2022.