Tiesitkö?

Omena on herkullinen ja monipuolinen hedelmä, ja se on yksi maailman vanhimmista hedelmistä. Keskiajalla omenaa on hyödynnetty jopa lääketieteessä.

Omenassa onkin paljon terveellisiä flavonoideja ja vitamiineja. Omena sisältää runsaasti C-, B- ja E-vitamiineja.

Omenoista löytyy runsaasti erimakuisia ja -kokoisia lajikkeita. Erilaisia omenalajikkeita on olemassa ainakin 7 500.

Omenan voi syödä sellaisenaan tai siitä voi valmistaa erilaisia hilloja, hyytelöitä ja marmeladia. Lisäksi omenaa voi käyttää piirakoissa ja erilaisissa jälkiruuissa ja salaateissa.

Lähteet: yle.fi; Wikipedia

Rahkaisa omenapiirakka (8–10 hengelle)

1 dl ruokaöljyä

1 dl sokeria

1 kananmuna

2 tl vaniljasokeria

1 tl leivinjauhetta

3 dl vehnäjauhoja

2–3 omenaa

Sekoita ensin öljy ja sokeri, lisää joukkoon kananmuna.

Sekoita kuivat aineet keskenään, ja lisää ne sitten muun taikinan sekaan.

Laita leivinpaperi esimerkiksi pyöreään vuokaan, ja painele taikina kevyesti siihen.

Pilko omenanpalasia piirakan päälle.

Täyte

250 g rahkaa

1 kananmuna

2 tl vaniljasokeria

Sekoita täytteet ja kaada piirakan päälle.

Ripottele pinnalle kanelia.

– Paistetaan 170-asteisessa uunissa noin 25 min. Herkutellaan vaniljajäätelön kera.

Ohje on julkaistu Lasten polku -lehdessä 9/2022, tekijä on Meri-Tuulia Myllykoski.