Raparperi on kotoisin Kiinasta. Sitä pidettiin pitkään lääketieteellisenä yrttinä, muun muassa mahalääkkeenä. Raparperissa on erilaisia vitamiineja, kuten kaliumia sekä A- ja C-vitamiineja.

Raparperi on kirpeän makuinen vihannes, jonka varsia käytetään ravinnoksi. Lehtiä ei pidä kuitenkaan syödä, sillä ne ovat myrkyllisiä.

Kirpeän maun aiheuttava oksaalihappo estää kalsiumin imeytymistä elimistössä, siksi raparperin kanssa olisikin hyvä nauttia jotain maitotuotteita.

Raparperista voi valmistaa erilaisia leivonnaisia, hilloa ja mehua.

Lähde: Wikipedia

Pyöreä raparperipiirakka (noin 8–10 palaa)

Pohja

150 g voita

1 dl sokeria

1 kananmuna

1 dl perunajuhoja

2 dl vehnäjauhoja

1 tl leivinjauhetta

Päällinen

Pilkottuja raparperin palasia

1 prk kermaviiliä

1 kananmuna

3 tl vaniljasokeria

Sekoita pehmeä voi ja sokeri. Lisää kananmuna hyvin sekoittaen.

Lisää keskenään sekoitetut jauhot ja leivinjauhe.

Levitä taikina pyöreän piirakkavuoan pohjalle.

Sekoita seuraavaksi päällisen ainekset kulhossa, kaada se piirakkapohjan päälle ja ripottele lopuksi raparperin palaset.

Paista 200-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia.

Herkutellaan joko sellaisenaan tai vaniljajäätelön kera.

 

Teksti, resepti ja kuvat Meri-Tuulia Myllykoski, julkaistu Lasten polku -lehdessä 6/2022.