Toukokuun kausivihannes on porkkana.

Porkkana on yleinen viljelykasvi eri puolilla maailmaa.

Alkuaan porkkanan juuri oli valkoinen, kunnes se sai oranssin värinsä Ranskassa jalostuksen myötä.

Porkkanaa voi hyödyntää monipuolisesti. Sitä voi keittää, paistaa ja raastaa monissa eri ruoissa ja leivonnaisissa.

Porkkana on hyvin terveellinen juures. Siinä on runsaasti kuitua ja betakaroteenia sekä lisäksi A-, C- ja E-vitamiineja.

 

Porkkanasämpylät (noin 20 kpl)

5 dl vettä

50 g hiiva

1 rkl siirappia

1, 5 tl suolaa

1 dl kaurahiutaleita

4 raastettua porkkanaa

0,5 dl ruokaöljyä

n. 10 dl sämpyläjauhoja

 

Liota hiiva kädenlämpöiseen veteen.

Lisää suola, siirappi ja ruokaöljy.

Sekoita joukkoon kaurahiutaleet, porkkanaraaste ja lopuksi hiljalleen lisäten sämpyläjauhoja. Jatka lopussa taikinan työstämistä käsin.

Taikina on sopivaa, kun se irtoaa kulhon reunoista.

Anna taikinan kohota liinan alla 20–30 min.

Pyörittele sämpylät, laita ne leivinpaperille ja anna vielä hetki kohota ennen uuniin menoa.

Paista 200 asteessa noin 15 min.

Sämpylät ovat parhaimmillaan herkuteltaviksi lämpiminä voin kera.

Lähde: martat.fi

 

Resepti ja kuvat Meri-Tuulia Myllykoski, julkaistu Lasten polku -lehdessä 5/2022.