Sitruuna on sitruunapuun hedelmä. Kasvitieteessä se lajitellaan marjaksi, koska se on pehmeäkuorinen ja mehevä hedelmä.

Sitruunassa on paljon erilaisia hyödyllisiä ravintoaineita, esimerkiksi C-vitamiinia, kaliumia ja kalsiumia.

Sitruunasta käytetään tavallisimmin siitä puristettu mehu, mutta myös hedelmälihaa ja kuoria käytetään ruoanlaittoon ja leivonnaisiin. Sitruunaa harvoin syödään sellaisenaan, koska siinä on niin kirpeä maku.

Sitruuna saattaa olla sinulle tuttu vappusiman teosta.

Sitruunaa on kasvatettu jo tuhansia vuosia sitten Kiinassa ja Intiassa. Sitruunan itäminen siemenestä hedelmää tuottavaksi puuksi kestää noin 15 vuotta.

(Lähde: Wikipedia)

Sitruunakeksit (noin 25 kpl)

3,5 dl vehnäjauhoja

1 tl leivinjauhetta

teelusikan kärjellinen ruokasoodaa

1 tl perunajauhoja

2,5 dl sokeria

1 tl vaniljasokeria

2 rkl raastettua sitruunankuorta

1 rkl sitruunan mehua

115 g pehmeää voita

1 kananmuna

 

Vatkaa kananmuna, pehmeä rasva, sitruunat ja sokerit sekaisin.

Lisää joukkoon jauhot.

Pyörittele leivinpaperille palloja, ja tasoita ne kämmenellä kevyesti matalammiksi.

Paista uunissa 150 asteessa 15–20 minuuttia.

 

Teksti, ohjeet ja kuvat Meri-Tuulia Myllykoski, Lasten polku -lehdestä 4/2022.