Tiesitkö? 

Peruna on koisokasvien heimoon kuuluva kasvi, jonka mukulaa käytetään ravintona.

Peruna kuuluu niiden yhdeksän viljelykasvin joukkoon, joiden avulla tuotetaan 75 prosenttia ihmisravinnosta.

Ensimmäinen maininta perunasta Pohjoismaissa on 1600-luvulta Ruotsista.

Peruna rantautui Suomeen Turun ja Inkoon kautta 1730-luvulla.

Perunaa lisätään istuttamalla mukuloita maahan. Mukulasta kasvaa perunakasvi. Sen kukat ovat usein valkoisia, joillakin lajeilla punertavia tai sinertäviä. Kukista kehittyy syksyllä vihreitä marjoja, jotka eivät kuitenkaan kelpaa syötäviksi.

Peruna on tärkeä hiilihydraattien lähde, ja siinä on myös hyödyllisiä määriä proteiinia. Se sisältää muun muassa C-vitamiinia, rautaa ja magnesiumia.

Lähde: Wikipedia

 

Perunarieskat (noin 10 kpl)

noin 3 dl perunamuusia

1 tl suolaa

1 kananmuna

noin 3 dl sämpylä- tai vehnäjauhoja

 

Sekoita taikina tasaiseksi. Nostele lusikalla nökäreitä leivinpaperin päälle uunipellille, ja painele ne jauhoisilla sormilla mataliksi.

Paista 200-asteisen uunin keskitasolla noin 25 min.

Herkutellaan uunituoreina voin kera.

Meri-Tuulia Myllykosken tekstin ja kuvat on julkaistu Lasten polku -lehdessä 3/2022.