Taivaan ilmiöistä helmiäispilvet ovat kaikkein harvinaisimpia. Suomen alueella helmiäispilviä voi nähdä noin 1–5 kertaa talvessa, yleensä alkuvuodesta. Olet siis todella onnekas, jos näet niitä!

Helmiäispilviä voi syntyä vain korkealla ilmakehässä, jossa pakkasta on jopa -80 astetta. Lisäksi niiden syntyyn vaaditaan yleensä korkea vuoristo, joka saa ilmavirtaukset nousemaan tarpeeksi korkealle. Suomessa nähtävät helmiäispilvet ovat syntyneet usein Norjan tai Ruotsin vuoristoalueilla.

Helmiäispilvet sijaitsevat paljon korkeammalla kuin mikään tavallisista pilvistä. Ne heijastelevat auringonvaloa vain silloin, kun aurinko on juuri nousemassa tai jo laskenut.

Helmiäispilvet loistavat aamu- tai iltahämärässä kirkkaina ja pastellin sävyisinä tummaa taivasta vasten. Niiden väritys voi liukua väristä toiseen kattaen kaikki sateenkaaren värit. Samanlaista olet voinut nähdä vaikkapa vesilätäkön päällä olevassa öljykalvossa.

Lauri Kankaan teksti ja kuvat on julkaistu Lasten polku -lehdessä (2/2022).