Planeetat eivät ole tähtiä, eli ne eivät voi itse synnyttää valoa. Planeetat kuitenkin heijastavat Auringon valoa, joten ne voivat loistaa tähtien joukossa pimeällä taivaalla. Paljain silmin voit nähdä planeetoista Merkuriuksen, Venuksen, Marsin, Jupiterin ja Saturnuksen. Planeetan erottaa tähdestä seuraamalla sen tuikkimista. Tähdet tuikkivat, planeetat eivät. Joskus matalalla oleva planeetta saattaa hieman tuikkia ilmakehän vuoksi.

Venus ja Jupiter loistavat planeetoista kaikkein kirkkaimmin. Ne ovat selvästi kirkkaampia kuin mikään tähti. Joulukuussa Jupiter alkaa näkyä heti auringonlaskun jälkeen matalalla etelätaivaalla. Kiikarin läpi voit nähdä jopa sen neljä suurinta kuuta. Himmeämpi Saturnus seuraa Jupiteria hieman matalampana oikealla. Voit nähdä joulukuussa jopa Venuksenkin, vaikka se on todella matalalla ja vaatii tarkkuutta. Punertava Mars on hetken näkyvissä aamulla ennen auringonnousua.

Lauri Kankaan kirjoittama juttu on julkaistu Lasten polku -lehdessä (12/2021).