Oletko kuullut kenenkään sanovan, että ”leikki on lapsen työtä”? Mitä se oikein tarkoittaa? Minä ajattelisin, että sillä yritetään muistutella sekä lapsia että aikuisia leikin merkityksestä lapsen kehitykseen: leikkimällä lapsi oppii paljon.

Mitä vanhemmaksi lapsi tulee, sitä enemmän mukaan voi ujuttaa myös vastuuta ja kotitöitä. Etenkin aikuisen on tärkeä huomata, että antaa vastuuta lapsen kehitystason mukaan. Esimerkiksi 10-vuotias voi leikittää pieniä sisaruksiaan, mutta hänen ei tarvitse olla heistä vastuussa. Vastuu pienistä lapsista on aina aikuisilla.

Nykyään puhutaan paljon siitä, että otetaan vastuuta luonnosta. On hyvä asia, että luontoa suojellaan niin, että kaikki saavat nauttia sen antimista.

Luonnon tilasta – ja mistään muustakaan – ei kannata huolehtia liikaa. Jos vastuu alkaa ahdistaa eikä sen takia esimerkiksi saa unta, kannattaa jutella jonkun aikuisen kanssa.

Liikaa ei tarvitse mistään huolehtia, koska Jumala on luvannut olla kanssamme joka päivä maailman loppuun asti. Kun muistaa, että Jumala pitää meistä ja koko luomakunnasta huolen, tuntuu paljon keveämmältä.

PS. Lue sivuilta 28–29 lasten vastauksia kysymykseen: Mistä sinä otat vastuuta?

Sirkka Lehto

Lasten polku 7–8/2021, toimittajan terveisiä

Kuva: Pixabay