Oletko koskaan nähnyt oikeaa siiliä? Siilit ovat mielenkiintoisia ja kivannäköisiä eläjiä. Jostain syystä siilit yhdistetään syksyyn. Olisiko syynä esimerkiksi se, että siilit syövät muurahaisten ja sammakoiden lisäksi marjoja ja sieniä ja nukkuvat talviunta lehtikasoissa.

Jos olet nähnyt kotisi lähistöllä siilin, voit melko varmasti saada sen kotipihallesi ruokkimalla sitä. Laita ulos astiaan esimerkiksi murskattuja maapähkinöitä tai suolatonta kaurapuuroa. Myös kissan- ja koiranruoka ovat siilin mieleen. Pullaa tai maitoa siilille ei pidä antaa.

Kivisiili ei tarvitse ruokaa, eikä se kipitä ihmistä karkuun. Oman siilin tekemiseen tarvitset kiven lisäksi kuivia männynneulasia, irtosilmät ja Erikeeper-liimaa. Jos käytät kuumaliimaa, käytä sitä yhdessä vanhempasi kanssa.

Ohje: Liimaa irtosilmät kiveen. Laita sitten liimaa kiven toiseen päähän ja painele päälle havunneulasia, muutama neulanen kerrallaan. Jatka neulasten liimaamista, kunnes siilin selkä ja kyljet ovat neulasten peitossa. Anna kuivua rauhassa. Suloinen siili on valmis syksyn tuloon. Voit rakentaa siilille ulos pesän, jossa se voi talvehtia seuraavaan kevääseen saakka.

 

Askartelun on laatinut Meri-Tuulia Myllykoski ja se on julkaistu Siionin keväässä (nykyisin Lasten polku) syyskuussa 2017.