Sämpylöiden leipomiseen tarvitset:

  • 5 dl kädenlämpöistä vettä
  • palan hiivaa (50g)
  • 2 tl suolaa
  • 2 tl sokeria
  • 1 dl ruokaöljyä
  • 2 dl kaurahiutaleita
  • 10 dl jauhoja. Jauhoina voit käyttää esim. sämpyläjauhoja, hiivaleipäjauhoja tai vehnäjauhoja. Myös ruisjauhoja voi käyttää.
  • Lisäksi tarvitset kulhon, vispilän ja leivinpaperia.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ohje:

Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.

Liota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola, sokeri ja ruokaöljy. Sekoita.

Lisää joukkoon kaurahiutaleet. Lisää jauhoja vähitellen. Kun taikina on niin paksua, että vispilällä hämmentäminen ei onnistu, jatka vaivaamista käsin. Lisää jauhoja, kunnes taikina alkaa irrota sormista. Vaivaa taikina tasaiseksi ja laita liinan alle kohoamaan. Anna kohota noin puoli tuntia.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pyörittele taikinasta jauhoisilla käsillä pieniä sämpylöitä. Laita sämpylät vielä hetkeksi kohoamaan leivinpaperille.

Paista sämpylöitä uunin keskitasolla noin 15 minuuttia. Sämpylät ovat valmiita, kun pinta on saanut hiukan väriä.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ohjeen on laatinut Meri-Tuulia Myllykoski ja se on julkaistu Siionin keväässä (nykyisin Lasten polku) toukokuussa 2018.