Sämpyläohje:

5 dl vettä

50 g hiivaa

1/2 tl suolaa

1 dl ruokaöljyä tai sulaa voita

2 dl kaurahiutaleita

12 dl vehnäjauhoja

3 keskikokoista porkkanaa

  1. Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi. Lisää sekaan hiivapala ja suola. Sekoita niin, että hiiva liukenee.
  2. Laita sekaan rasva, kaurahiutaleet ja raastetut porkkanat. Sekoita.
  3. Lisää vehnäjauhoja vähitellen. Puukauha tai metallinen vispilä on alkuun hyvä apu sekoittamisessa.
  4. Kun taikina alkaa olla paksua, jatka vaivaamista kädelläsi. Taikina on valmista, kun se ei enää tartu sormiin ja jauhot ovat sekoittuneet tasaisesti taikinan sekaan.
  5. Anna taikinan kohota kulhossa liinan alla noin 20 min. Laita tässä vaiheessa uuni lämpiämään 200 asteeseen.
  6. Pyörittele kevyesti taikinasta sämpylöitä ja nostele ne leivinpaperin päälle pellille. Paista noin 15 min, kunnes pinta on saanut vaalean ruskean värin.
  7. Herkullinen vasta paistetun leivän tuoksu täyttää pian talon, ja välipala on valmis. Herkutellaan lämpiminä!

 

Tiesitkö?

Porkkanassa on paljon terveyttä edistäviä vitamiineja ja ravintoaineita, esimerkiksi C-vitamiinia, joka parantaa vastustuskykyä. Myös vatsa tykkää porkkanasta, ja porkkanan tiedetään olevan hyväksi silmille ja hiuksille.

 

Resepti ja kuvat: Meri-Tuulia Myllykoski