Sämpyläohje:
5 dl vettä
50 g hiivaa
1/2 tl suolaa
1 dl ruokaöljyä tai sulaa voita
2 dl kaurahiutaleita
12 dl vehnäjauhoja
3 keskikokoista porkkanaa
- Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi. Lisää sekaan hiivapala ja suola. Sekoita niin, että hiiva liukenee.
- Laita sekaan rasva, kaurahiutaleet ja raastetut porkkanat. Sekoita.
- Lisää vehnäjauhoja vähitellen. Puukauha tai metallinen vispilä on alkuun hyvä apu sekoittamisessa.
- Kun taikina alkaa olla paksua, jatka vaivaamista kädelläsi. Taikina on valmista, kun se ei enää tartu sormiin ja jauhot ovat sekoittuneet tasaisesti taikinan sekaan.
- Anna taikinan kohota kulhossa liinan alla noin 20 min. Laita tässä vaiheessa uuni lämpiämään 200 asteeseen.
- Pyörittele kevyesti taikinasta sämpylöitä ja nostele ne leivinpaperin päälle pellille. Paista noin 15 min, kunnes pinta on saanut vaalean ruskean värin.
- Herkullinen vasta paistetun leivän tuoksu täyttää pian talon, ja välipala on valmis. Herkutellaan lämpiminä!
Tiesitkö?
Porkkanassa on paljon terveyttä edistäviä vitamiineja ja ravintoaineita, esimerkiksi C-vitamiinia, joka parantaa vastustuskykyä. Myös vatsa tykkää porkkanasta, ja porkkanan tiedetään olevan hyväksi silmille ja hiuksille.
Resepti ja kuvat: Meri-Tuulia Myllykoski