Terveisiä toimittajalta

Käytösohje Jeesukselta

Lasten polku 3/2019, Päätoimittajan terveisiä

Hyvien tapojen historiaa tutkinut professori kertoi lehdessä, että yhteisiksi koetut hyvät tavat ovat alkaneet vähentyä. Asiasta tuli keskustelua sen vuoksi, että joku oli pahoittanut mielensä, kun oli nähnyt toisten syövän ruokaa lakki päässä.

Ihmisten keskuudessa on monenlaisia tapoja, joihin on totuttu. Monet niistä ovat ikään kuin sääntöjä, vaikka niitä ei lue missään. Niin kuin sekin, että lakki otetaan pois päästä, kun aletaan syömään.

Tässä lehdessä on monen ikäisten kirjoittajien ajatuksia hyvistä tavoista. Merijärven eläkeläiset ovat oppineet jo lapsena, että kannattaa olla rehellinen ja tervehtiä toista katsomalla samalla silmiin. He muistuttavat myös, ettei ketään saa kiusata eikä jättää leikkien ulkopuolelle.

Hyvien tapojen noudattaminen helpottaa ihmisten yhdessäoloa. Joskus voi kuitenkin olla vaikea tietää, miten pitäisi käyttäytyä. Jeesus antoi siihen hyvän ohjeen: Tee toisille sitä, mitä tahdot heidän tekevän sinulle. Tällä ohjeella pärjää pitkälle!

P.S. Mieltäni lämmitti Reetan kokemus hiihtokisoista (sivu 19). Hoksaisinpa itsekin toimia kuten tuntematon tyttö.

Katri Isopahkala

Kuva: Anna-Leena Saukko

 

Elämän tasapaino

Lasten polku 2/2019

Hyvinvointi koostuu monien asioiden tasapainosta. Jos syöt terveellisesti, mutta nukut liian vähän, voit voida huonosti. Samoin taitaa käydä silloin, jos liikunta ja ulkoilu jäävät liian vähälle.

Myös liika tietokoneella pelaaminen tai kännykän näprääminen aiheuttaa riippuvuuden tunteen lisäksi huonoa oloa ja päänsärkyä.

Toisaalta, vaikka me eläisimme kuinka terveellisesti, meillä voi silti olla jatkuvasti paha mieli. Ihminen on kokonaisuus, jonka kaikkien osa-alueiden on hyvä olla tasapainossa.

Mistä paha mieli tulee ja mitä sille voi tehdä? Elämässä tulee monesti vastoinkäymisiä: joku voi kiusata, voi sairastua vakavastikin, koulunkäynti ei onnistu tai kotona voi olla vaikeaa.

Kun on paha mieli, se kannattaa käsitellä jotenkin. Siitä kannattaa kertoa jollekin aikuiselle, kuten vaikkapa vanhemmille tai opettajalle. Ei ole sellaista asiaa, jota ei kannattaisi kertoa.

Tässä lehdessä puhutaan terveellisten elämäntapojen lisäksi anteeksiantamuksesta. Evankeliumi – se että saa synnit anteeksi Jeesuksen nimessä ja veressä – lohduttaa monessa tilanteessa.

Sirkka Lehto

Kuva: Pixabay

 

Onni vaihtuu,
Jumalan siunaus pysyy

Lasten polku 1/2019

Viisivuotias Tyyne tykkää Ystävä sä lapsien -laulusta. Siinä on Tyynen mielestä yksi erityinen kohta, jossa sanotaan, että ”onni täällä vaihtelee, Taivaan Isä suojelee.”

Aluksi Tyyne ajatteli, että tuossa kohdassa puhutaan Onni-nimisestä henkilöstä, joka vaihtaa vaippoja vauvalle. Myöhemmin Tyynelle selvisi, että se tarkoittaakin erilaisia hyviä ja pahoja päiviä, joita elämässä tulee.

Tyyne oli kertonut laulun sisällöstä myös päiväkotikavereille ja hoitajille. Varmaan he olivat keskustelleetkin yhdessä onnen vaihtelemisesta.

Ystävä sä lapsien -laulu on Tyynelle vieläkin tärkeä. Sen sanoma on turvallinen ja sopii muistolauseeksi aivan kaikille: niin vanhoille, työikäisille, nuorille kuin lapsillekin.
Ihmisen elämässä vaihtelevat erilaiset tapahtumat ja tunteet, mutta Jumala suojelee meitä joka hetki, kaikkialla.

Iloa ja Jumalan siunaamaa vuotta 2019 Lasten polun lukijoille!

Katri Isopahkala

Kuva: SRK:n kuva-arkistosta

2019-03-05T12:11:18+02:0019. joulukuuta 2018|